9 vinkkiä, joilla välttää kemikaalikuormaa (ja miksi?)

Itse tajusin kemikaalien vaarat vasta raskaaksi tulon jälkeen. Sitä ennen käytin hajuvettä, lakkasin kynsiä, värjäsin hiuksia, polttelin kotona tuoksukynttilöitä ja siivosin vahvoilla kemikaaleilla. Luettuani erilaisia ohjeita raskaana oleville naisille, aloin käsittää, minkälaisten myrkkyjen keskellä elämme vapaaahtoisesti! Olisin toivonut, että joku olisi kertonut minulle jo paljon aiemmin miten myrkytän omaa kehoani. En vain ollut yksinkertaisesti ajatellut asiaa! Alla on muutama seikka, jotka kannattaa ottaa harkintaan, jos haluaa vältellä turhia kemikaaleja.

1. Meikit

Tämän Organics.org:n artikkelin mukaan keskivertonainen laittaa 515 synteettistä kemikaalia iholleen, joista 60% imeytyy vartaloon! Jutun havainnollistava kuva kertoo erilaisten kemikaalien mahdollisista haittavaikutuksista, joista usein mainittu on esimerkiksi hormonitoiminnan häiriöt. Itse olen lopettanut kokonaan esimerkiksi kynsilakan, hiuslakan ja hiusvärin käytön. Vaihda käyttämäsi tuotteet ainakin luonnollisempiin vaihtoehtoihin; tai mikä parempi, vähennä tai lopeta tiettyjen tuotteiden käyttö kokonaan!

2. Siivous

Monet siivoustuotteet sisältävät vahvoja kemikaaleja, vaikka koko kodin saa puhtaaksi muutamalla yksinkertaisella aineella. Itse käytän siivouksessa mäntysuopasaippuaa, etikkaa ja ruokasoodaa – välillä höystettynä muutamalla tipalla aromaattista öljyä, esimerkiksi sitruuna- tai teepuuöljyä. Ikkunat ja peilit puhdistuvat etikalla ja mäntysaippua sopii kodin erilaisten tasojen ja lattioiden pesuun, jopa astioiden tiskaamiseen. Wc:n saa puolestaan puhdistettua joko ruokasoodalla tai etikalla. Hyvänä apuna siivouksessa on myös kitkasieni (”ihmesieni”), jolla saa ilman kemikaaleja hankalatkin tahrat hellävaraisesti irti (ilman kemikaaleja!) esimerkiksi ovista.

3. Pyykinpesu

Pyykinpesussa voi käyttää kemikaalien sijasta pyykinpesuaineena ruokasoodaa ja huuhteluaineena etikkaa. Ruokasooda voi kuitenkin vaalentaa pyykkiä, joskin en ole huomannut tätä vaikutusta negatiivisessa mielessä; kuumassa lämpötilassa valkoiset lakanat kyllä puhdistuivat selkeästi valkoisemmiksi! Jos haluat pyykkeihin ehdottomasti tuoksua, tipauta tippa tai pari aromaattista öljyä soodan tai etikan sekaan.

4. Ihonhoito

Ihonhoitotuotteet sisältävät usein suuren määrän erilaisia kemiallisia yhdisteitä, joiden turvallisuus voi olla vähintäänkin kyseenalaista. Näin on esimerkiksi titaanidioksidin kohdalla (E171), jota käytetään esimerkiksi aurinkovoiteissa, hammastahnoissa, makeisissa, ravintolisissä lääkkeissä, maaleissa.. Tässä YLE:n artikkelissa kerrotaan Ranskan kieltävän ko. aineen käytön väriaineena syöpäriskin takia. Mitä luonnollisempi tuote, sen turvallisempi; omat luonnolliset lempparivaihtoehtoni ovat ihonkosteuttajana esimerkiksi aloe vera geeli, joka on mielestäni ylivoimainen kasvojen kosteuttaja! Lue sen hyödyistä tarkemmin ihonhoidossa esimerkiksi tästä Askel Terveyteen-artikkelista. Itse en käytä esimerkiksi aurinkovoiteita lainkaan niiden kemikaalikuorman ja mahdollisen ympäristöön leviämisen vuoksi, vaan oleskelen auringossa vain sen verran, kun ihoni kestää palamatta.

5. Hajusteet

Erilaiset hajusteet sisältävät kemikaaleja, joita hengitämme herkkiin keuhkoihimme. En halua asua ilmansaasteiden keskellä ja samasta syystä en myöskään halua vapaaehtoisesti saastuttaa ympäristöäni erilaisilla hajusteilla. Esimerkiksi tämän Scientific American artikkelin mukaan hajusteet sisältävät tyypillisesti esimerkiksi pertoleumista (=raakaöljystä!) johdettuja kemikaaleja, jotka häiritsevät esimerkiksi hormonitasapainoa (ne jätetään mainitsematta pakkauksissa kauppasalaisuuksiin vedoten!).

6. Kynttilät

Monet kynttilät valmistetaan parafiinivahasta, joka on petroleumin (=raakaöljyn!) jalostamisen sivutuote. Vaihda perinteiset kynttilät 100% mehiläisvahakynttilöihin (ovat sävyltään keltaisia, elleivät ole värjättyjä), joiden sanotaan puhdistavan ilmaa luomalla negatiivisia ioneita, jotka neutraloivat positiivisia ioneita ilmasta (kuten myrkkyjä). Lisäksi ne tuoksuvat ihanalta, turvallisesti!

7. Torjunta-aineet

Esimerkiksi tämän THL:n artikkelin mukaan torjunta-aineissa käytettävät organofosfaatit ja karbamaatit vaikuttavat keskushermostoon ja klooratut torjunta-aineet saattavat olla karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia sekä vaikuttaa hormonitoimintaan ja olla haitallisia hedelmällisyydelle. Hyvä syy ostaa luomua ja kasvattaa itse osa kasviksista!

8. Prosessoitu ruoka

Erilaiset lisäaineet ja ainesosien kemiallinen muuntelu – niitä on helppo välttää ostamalla maatiloilta suoraan tulevia raaka-aineita ja kokkaamalla alusta asti itse!

9. Älä käytä muoviastioita

Muovi on jalostettu raakaöljystä ja siksi turvallisempaa on suosia lasiastioita; lasin pääraaka-aine on hiekka. Älä varsinkaan lämmitä ruokaa muoviastioissa!

Kemikaalien välttämisen yllättävä seuraus positiivinen seuraus (jota ei toki voi edes verrata terveyshyötyihin) on muuten rahansäästö, sillä vähentämällä kemikaali-arsenaalia kotona, myös rahaa säästyy!

Olisiko sinulla vinkkejä aiheeseen?

Postaus ei ole kaupallinen; en hyödy asian esittelemisestä, mielipiteistä tai linkeistä millään tavalla.

Photo by Linda Prebreza on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s