Kuu-kautiset ja luonnollinen seuranta

Kuten moni varmasti tietää, kuukautiskierron pituus vaihtelee jokaisella naisella, mutta sen keskiarvona pidetään 28 päivää; joka on lähes sama kuin kuun kierron pituus! Itse olen huomannut kuukautisteni usein asettuvan kuun kierron kanssa synkroniaan; ovulaatio on tapahtunut nimittäin usean vuoden ajan täysikuun läheisyydessä (White Moon Cycle), mutta nyt asettunut uuden kuun aikaan (Red Moon Cycle). White Moon -kierto liitetään hedelmällisyyteen ja Red Moon -kierto puolestaan liitetään viisaan naisen arkkityyppiin. (Voit lukea lisää esimerkiksi tästä Yogagoddes.ca artikkelista) Omat lapseni ovat molemmat saaneet alkunsa täysikuun ovulaatiosta! Kuun vaiheen voit tarkistaa esimerkiksi tästä (Moongiant.com).

Käytin aiemmin e-pillereitä, kunnes säikähdin mahdollisten veritukosten riskiä (lue e-pillereiden mahdollisista haittavaikutuksista esimerkiksi niiden tuoteselosteesta) ja tämän vuoksi halusin kokeilla luonnollisempaa ehkäisyä. Lopetettuani e-pillerit (lähemmäs jo kymmenen vuotta sitten), tuntui kuin harmaat olisivat väistyneet ja aurinko alkanut paistamaan – ero olotilaani oli valtava; huolestuttavinta oli, etten ymmärtänyt voineeni huonosti, kunnes lopetin kemiallisen ehkäisyn!

E-pillerit lopetettuani aloitin seuraamaan kuukautisiani laskentasovelluksen avulla (esimerkiksi Ovia); ideana on pitää kirjaa kuukautisista ja niiden pituudesta ovulaation ajankohdan selvittämiseksi. Lisäksi myöhemmin opin käyttämään apuna kehon tarkkailua; tarkemmin ovulaatioliman koostumusta, joka on suureksi avuksi; tässä Mamanatural.com artikkelissa kerrotaan tarkemmin yksinkertaisesta menetelmästä.

Lisäksi ovulaatioliuskoilla (jotka toimivat raskaustestin tapaan; esim. One Step-liuskat), voi selvittää ovulaation tarkan ajankohdan. Koska ovulaatio tapahtuu kerran kuukaudessa, ovulaation ”kiinni saamisen” ja ”varoajan” jälkeen olen tiennyt, etten voi tulla enää raskaaksi; ehkäisyni on siis jakautunut ovulaatiota edeltävään aikaan ja ovulaation jälkeiseen aikaan. Tämä ”fertility window” kuvio (Modernfertility.com) selittää hyvin raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia (ko. kuviossa 7 päivää ennen ja 2 päivää ovulaation jälkeen; todennäköisyyden kasvaessa ovulaatiota lähestyttäessä). Toki tällä ehkäisy- ja seurantatavalla on merkitystä vain vakaassa parisuhteessa (jossa raskaus ei ole katastrofi!); muutoin kondomi on toki ainoa turvallinen ratkaisu, myös sukupuolitautien ehkäisemiseksi (oikein käytettynä!). Toki voit käyttää kuukautisten seurantaa myös raskaaksi tulemisen helpottamiseen!

Gynekologini suositteli minulle myös kehon lämpötilan mittausta luonnollisessa ehkäisyssä; tähänkin on saatavilla erilaisia laitteita.

Muita viitteitä kuukautiskierron vaiheesta on esimerkiksi rintojen kipeytyminen, hormonaalisten finnien ilmaantuminen, psyykkiset PMS-oireet, turvotus (minulla nämä kaikki tapahtuvat ovulaation jälkeen) sekä mahdolliset ovulaatiokivut ja seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen (ovulaation lähellä).

Mitä ajatuksia sinulla on aiheesta?

Postaus ei ole kaupallinen; en hyödy asian esittelemisestä, mielipiteistä tai linkeistä millään tavalla.

Photo by Bruno Scramgnon on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s