Osaatko keskustella?

Keskustelutaidot. Äkkiseltään keskustelu aiheena saattaa kuulostaa tylsältä, mutta toisaalta elämämme rakentuu isolta osin toisten kanssa kommunikoinnin ja muiden kanssa käytyjen keskustelujen varaan! Puhuminen on helppoa – mutta keskusteleminen on haastavampi taito hallita. Kuinka kertoa omista ajatuksistaan loukkaamatta tai vähättelemättä toisen näkemyksiä? Kuinka vastaanottaa näkemyksiä, jotka eivät istu omaan maailmankuvaan?

Itse rakastan keskustella, mutta toisaalta olen hyvin herkkä sille, että ilmapiirin pitäisi olla ennen kaikkea avoin. Suurin turn off keskustelulle on kilpailullinen ”kuka meistä on oikeassa” asetelma (ellei ole kyse tarkoituksellisesti juurikin väittelystä); tai muuten epäileväinen, kyseenalaistava tai ennakkoluuloinen lähtötilanne. Ajatusten vaihto keskustelun avulla on upea mahdollisuus nähdä maailma jonkun toisen silmin, tilaisuus oppia jotain uutta sekä haastaa omia näkemyksiä ja ajattelua.

Keskustellessa pyrin aina vaatimaan itseltäni toisen tilanteen huomioon ottamista – niin aihealueiden kuin mielipiteiden esittämisen suhteen. Aina rehellisyys ei ole hyve ja herkissä tilanteissa yritän muotoilla ajatukseni siten, että saisin mielessä olevan ajatukseni sanottua epäsuoralla ja hieman pehmeämmällä tavalla, kuitenkin tuoden oman näkökulmani asiaan.

Muistan erään keskusteluhetken ukkini kanssa, ollessani teini-ikäinen. En muista enää mistä keskustelimme, mutta muistan, että minulla oli hyvin vahva ja kiivas näkemys asiaan, kunnes ukkini katsoi minua pilke silmäkulmassa ja kysyi viisas hymy huulillaan: ”Oletko ajatellut asiaa vastakkaisesta näkökulmasta?” Taisin häkeltyä kysymyksestä niin, että tuo nimenomainen keskustelu tyssäsi siihen (sillä olin katsonut asiaa vain minun näkökulmastani!). Neuvo ajatella asiaa toisesta, kenties käänteisestä näkökulmasta soveltuu hyvin monenlaisiin tilanteisiin ja yritän pitää sen aina mielessäni. Pyrkimys astua kuvitteellisesti toisen saappaisiin (myötätunto) on tärkeä taito.

Kuunteleminen, keskustelun tärkeä osa, voi sekin olla vaikea taito hallita. Sen tärkeyden oivaltamisessa auttaa kuitenkin Dalai Laman lausahduksen sisäistäminen: ”When you talk, you are repeating what you already know. But if you listen, you may learn something new”

Osaatko sinä keskustella? Mitä neuvoja sinä antaisit itsellesi tai muille?

2 Comments

  1. Ihana teksti, erityisesti courage-sanan alkuperä on mielenkiintoinen, wow!
   Kritiikin antaminen toista loukkaamatta on opettelemista, hienotunteisuutta ja toisen ihmisen lukua vaativa taito.
   Ratsastusajoilta itselle on jäänyt mieleen se, miten kritiikkiä antaessa osa valmentajista keskittyi ongelmiin ja toiset ratkaisuihin; sanomattakin on selvää kumpi on mahdollisimman hyvän lopputuloksen kannalta hedelmällisempi tapa..!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s