Kollektiivinen tietoisuus – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Huomioni kiinnittyi jokin aika sitten mystikko Rumin viisauteen, jonka bongasin Hidasta elämää -sivuston instagramista. Englanniksi se kuuluu näin: ”Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself”. Jäin pohdiskelemaan viisautta ja mistä sen sanomassa onkaan kyse (ja päädyin muuten siihen, että molempi parempi!)

Jonkin aikaa asiaa pohdiskeltuani lampussa välähti – viisauksessahan on selkeästi kyse kollektiivisesta tietoisuudesta, joka oli jo terminä tuttu, mutta jota en ollut ennen ajatellut sen kummemmin, mitä sillä itseasiassa tarkalleen tarkoitettiin. Joten oli korkea aika ottaa selvää!

Rumin viisaudessa on siis kyse ajatuksesta, jonka mukaan omaa ajattelua muuttamalla muuttaa myös kollektiiviseen tietoisuuden kautta muiden ajattelua (oman osuuden verran).

Kollektiivista tietoisuutta havainnollistaisi hyvin kuvio, jossa ihmisten päällä leijuisi suuri ajatuskupla, jonne kaikkien ajatukset leijuisivat – ja josta jokainen saisi vaikutteita myös omiin ajatuksiinsa. Olen aiemmin miettinyt, mistä esimerkiksi netin välityksellä järjestetyissä yhteismeditaatioissa on lopulta kyse ja nyt löysin vastauksen; juuri tästä! Myös telepatiassa uskotaan olevan kyse juurikin kollektiivisesta tietoisuudesta. Samalla logiikalla se pätisi myös toisaalla tai tulevaisuudessa tapahtuvien asioiden aistimiseen (Lue kaksi tositarinaa aiheesta tästä).

Jos kollektiiviseen tietoisuuteen uskoo, asioita kärjistävä ajatusleikki on mielenkiintoinen – mitä jos kaikki täyttäisimme mielemme ikävillä ja synkillä asioilla, mihin maailma silloin luisuisi? Tai entä jos tekisimme kaikki päinvastoin ja keskittyisimme positiivisiin ajatuksiin? Jos tähän uskoo, mielenkiintoinen kysymys on, vaikuttavatko kaikkien ajatukset samalla painoarvolla? Vai onko kenties tietoinen ajattelu alitajuista ajattelua voimakkaampaa? Onko munkeilla, nunnilla, yogeilla tmv. mietiskelijöillä (meditoijilla) vahvemman yhteyden kautta myös vahvempi vaikutus? Ajatus voisi selittää, miksi esimerkiksi aasiassa munkeille tarjotaan ruokaa ja heistä pidetään huolta – vaikka kenties karmaankin uskominen on ainakin osasyynä.

Löysin artikkelin, jossa kerrotaan kollektiivisesta tietoisuudesta aiheen (kenties) hankalasta käsitettävyydestä huolimatta selkeällä tavalla, lue artikkeli tästä (tietoisuus.fi).

Kollektiivinen tietoisuus olikin astetta hurjempi käsite, kuin mitä aluksi ajattelin sen olevankaan!

Onko kollektiivinen tietoisuus sinulle tuttu käsite? Otatko sen jotenkin omassa elämässäsi huomioon – tai onko sinulla joitain esimerkkejä kollektiivisen tietoisuuden vaikutuksista tai mahdollisuuksista?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s