Pintaraapaisu symboliikkaan; lotus, kolibri ja käärme

Kiinnostukseni symboliikkaan heräsi luettuani aikoinaan Dan Brownin kirjoittaman Da Vinci koodin, joka on älykkäästi, kiehtovasti ja mukaansatempaavasti kirjoitettu salaliittoteoria-vivahteinen tarina. Kirja on erittäin mielenkiintoinen ja jännittävä, eikä ole ihme että se nousikin julkaisunsa jälkeen valtavaan suosioon – ehdoton lukusuositus siis, vaikka dekkarit eivät olisikaan normaalisti ”the” juttu! (Kirjan arvostelun voit kurkata esimerkiksi Goodreads-sivustolta tästä – lähes 2 miljoonalla arvostelulla arvosanaksi on tullut 3,85/5)

Symboliikan käyttötavoista on esimerkkinä mainittava kristinuskon kala-symboli, jota käytettiin kristittyjen vainoamisen aikaan tunnistamaan muita kristittyjä. Maahan piirrettiin huolimattomalta näyttävä kaariviiva – ja jos toinen henkilö täydensi kuvaa toisella kaariviivalla, oli kristinuskon symboli muodostettu ja toinen kristitty tunnistettu.

Jokainen on varmasti törmännyt esimerkiksi lotuskukkasymboliin, mutta moni ei varmasti tiedä, mitä sillä halutaan symboloida. Entä mitä symboloivat kolibri tai käärme? Tiivistän alle lyhyesti pintaa hipaisevan raapaisun tavoin, mistä näissä symboleissa on hyvin yksinkertaistetusti ja tiivistetysti kyse.

Lotuksella symboloidaan usein uudistumista, valaistumista ja uudestisyntymistä. Lotuskukan kasvu alkaa lammen mutaisesta pohjasta ja huolimatta siitä, että se lähtee liikkeelle likaisesta mudasta, se saavuttaa veden pintaan päästessään puhtaan ja upean kukintansa. Lotuksen kukkaan liitetään myös esimerkiksi puhtaus ja jumalallisuus. Lotuskukan näkee usein erilaisissa jooga- tai meditaatioyhteyksissä, mutta kenties kuuluisin minun merkille laittamani esimerkki on Aviciin Levels-biisin musavideolla (Biisin nimikin levels muuten yhdistyy hauskasti lotuksen symboliikkaan..!).

Kolibri on akrobaattinen, pienen pieni, vain joidenkin grammojen painoinen lintu. Sen siivet räpyttelevät kahdeksikon (äärettömyyden/ikuisuuden symbolin) muodossa jopa 1200 kertaa minuutissa ja sen sydämensyke saattaa olla jopa 500 lyöntiä minuutissa. Kolibrien on uskottu kantavan viestejä mukanaan toisesta ulottuvuudesta. Se symboloi myös esimerkiksi ajattomuutta ja hetkestä sekä elämästä nauttimisen tärkeyttä.

Käärme on mielenkiintoinen symboli, josta kiinnostuin nähdessäni sen unessa. Olin unen ja heräämisen rajapinnassa (oikea termi on valveuni, ks. esim. tästä mitä wikipedia siitä sanoo) ja yhtäkkiä mieleeni lävähti kuva mustassa tyhjyydessä leijuvasta valkoisesta, paksusta ja hohtavasta boasta, joka muodosti mutkittelevalla vartalollaan ylöspäin nousevan kolmion. Muistan miettineeni, että minun on pakko muistaa tämä herättyäni, sillä en ollut ennen kokenut tuollaista ”näkyä”! Käärmeen symboliikasta lukiessani, minulle selvisi, että se symboloi usein muutosta, uudelleensyntymistä, parantumista ja kuolemattomuutta – loogista, kun ajattelee kuinka käärme luo nahkansa toistuvasti. Lisäksi käärme liitetään usein kundaliinienergian nousemiseen, jolla viitataan meissä kaikissa syvällä lepäävään energiaan, joka noustessaan liittää meidät korkeampaan tietoisuuteen.

Symboliikka on hyvin mielenkiintoista – joten jos aihe kiehtoo, lähde selvittämään lisää! Oma tietotasoni aiheesta on (vielä) aika kevyttä, mutta luulen että jossain vaiheessa asiaan on perehdyttävä hieman tarkemmin!

Ovatko symbolit tuttuja sinulle? Oletko kiinnittänyt huomiota erilaisiin symboleihin, kenties jossakin yllättävässä paikassa? Mahtaako niillä olla jokin syvempi viesti kerrottavana?

A little flower
Rising from the mud

Reaching the top
Of a little pond


Opening slowly
Petal by petal

Reaching full blossom
The full glory

Coming from the mud
Still so beautiful
And so pure
Like it was heaven
Where it came from


Photo by Ithalu Dominguez on Pexels.com
Photo by Pixabay on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s