Osaatko luoda nahkasi uudestaan?

Olen muutaman kerran törmännyt olettamukseen, että jotkut ihmiset luulevat minun olevan edelleen samanlainen kuin vuosia sitten ja ajattelevan asioista samalla tavalla. Totuus ei voisi olla kauempana. Rehellisesti sanottuna en enää edes tunnista itseäni, jos katson takaisin aikaan, jolloin olin esimerkiksi parikymppinen. Tai edes viiden vuoden päähän. Sama pätee puolisooni; hän on sama mies kun silloinkin, mutta silti niin erilainen. Siksi minusta on niin uskomatonta, että joku voi ajatella, että vuodet eivät muuta ihmistä. Kenties ne eivätkään muuta kaikkia (mutta minusta se on jo suorastaan tragedia, jos elämä ei hio ihmistä millään tavalla), mutta ei kai oletuksena voi pitää, että ihminen pysyisi aina muuttumattomana? Samaten kuten fyysinen keho muuttuu, uskoisin että monen ajatuksetkin muuttuvat (toivottavasti!). Toki joskus enemmän, joskus vähemmän.

Huomaan itsessäni kovan tarpeen luoda nahka aina aika ajoin uudestaan. Selkeimmin se iskee keväisin; tarve uudistua. Usein se on ollut jokin fyysinen muutos itsessäni tai kodissani. Myös erilaiset elämän muutostilanteet ovat vaatineet niiden mukana muuttumista; esimerkiksi ulkomaille muutto vaati muuntautumiskykyä. Myös ensimmäisen lapseni syntymä laittoi suuren identiteettimyllerryksen ja sitä kautta muutoksen liikkeelle. Elämässäni ennen suuressa roolissa olleesta hevosharrastuksesta luopuminen. Uupumus. Uushenkisyyteen (tämä ei ole uskonnollista!) herääminen. Vegaaniruokavalio. Kaikki ovat vaatineet muuntautumiskykyä. Viime vuosien tahti on ollut aikamoinen; yhtä muutosta muutoksen perään ja välillä se on jo tuntunut uuvuttavalta; taasko pitää jaksaa muuttua..!

Toisaalta jälkikäteen ajateltuna se kaikki on ollut palkitsevaa. Ja elämähän on lopulta yhtä muutosta, halusi tai ei: ”The only thing that is constant is change”, sanoi kreikkalainen filosofi Heraclitus jo 500-luvulla. Lausahduksessa on paradoksia kerrassaan!

Osaatko sinäkin luoda nahkasi uudestaan?”, kysyi käärme.

Photo by Susanne Jutzeler on Pexels.com

2 Comments

  1. Et voisi olla enempää oikeassa sanoessasi, että sehän on traagista jos ihminen sanoo pysyneensä viisi vuotta täysin muuttumattomana. Minusta se on suoranainen vale, jos joku sanoo ettei ole viiden vuoden aikana muuttunut ollenkaan.

    Sinulla on ollut suuria elämänmuutoksia, mutta minusta ihminen muuttuu pikkuhiljaa koko ajan. AIvan kuten kallio jota meri hioo koko ajan sileämääksi. Hitaasti mutta varmasti.

    Käärme luo nahkansa jotta sillä olisi tilaa kasvaa. Ehkäpä ihminen tekee samoin 🙂

    https://redeliinanrojukoppa.blogspot.com/

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s