Mitkä leffat ovat muokanneet ajatteluasi?

Maailma on täynnä elokuvia, joista osa on rahankiilto silmissä tehtyä täyttä hömppää (jolle sillekin on toki paikkansa), mutta osalla elokuvista on jotain annettavaa. Kysyn aina itseltäni elokuvan katsomisen jälkeen, Miksi tämä on tehty? Mikä on sen ydinajatus tai sanoma? Mitä elokuvasta voi ottaa mukaansa? Välillä tuntuu, että leffan katsomiseen käytetty aika oli hukkaan heitettyä ja toisinaan taas sen sanoma saattaa jäädä pyörimään alitajuntaan pitkäksi aikaa.

Oma top 3 listani (jota ei tarvinnut miettiä hetkeäkään!) näyttää seuraavalta:

  • Intouchables (Koskemattomat), 2011

    Ranskalainen elokuva perustuu tositapahtumiin ja tekee siitä siksi paljon vaikuttavamman, kuin jos se olisi puhtaan mielikuvituksen tuotetta. Elokuva oli suurmenestys ja nousi katsotuimmaksi ranskalaiseksi elokuvaksi maailmalla, enkä ihmettele lainkaan miksi! Se kertoo neliraajahalvaantuneen miehen elämästä, mutta haastavan kuuloisesta alkuasetelmasta huolimatta,elokuva on positiivinen, humoristinen ja saa nauramaan. Mitä elokuvasta voi ottaa mukaansa? Sen, että onnellisuuden ei ole pakko olla ulkoisten asioiden määrittämää. (Elokuvan voi katsoa esimerkiksi Netflixin kautta)

  • Enjoy Poverty (Nauti köyhyydestä), 2008

    Näin dokumenttielokuvan aikoinaan Yle Areenan kautta. Se jäi mieleeni pyörimään pitkäksi aikaa, sillä sen viesti on aika shokeeraava; Me nautimme ja hyödymme toisten köyhyydestä. Wikipedian esittely tiivistää sanomaa hiukan: ”The local photographers, who are showing proudly their pictures of marriages and births, are encouraged to face their lenses on the most cruel and shocking situations. Renzo Martens explains carefully how they should shoot the jutting ribs of a malnourished child to make the picture attractive to sell to Western newspapers.” Ehdoton suositus, mutta en valitettavasti tiedä, mistä sen voisi katsoa. Kenties Yleä voisi pyytää näyttämään sen uudestaan!

  • Matrix, 1999

    Näin elokuvan ensimmäisen kerran kenties noin 15 vuotta sitten ja se on jäänyt mieleeni muistuttamaan minua oman todellisuutemme ymmärryksen rajallisuudesta. Katsoin ensimmäisen osan (osia on yhteensä 3) muutama päivä sitten ja nautin leffasta kovasti, vaikkakin science fiction ei normaalisti ole ”minun genreäni” – joten älä anna genren hämätä! Leffaa on höystetty lukuisilla taistelukohtauksilla, jotka ovat ”pakkotäytettä”, mutta elokuvan ydinsanoma löytyy sen lukuisista keskustelukohtauksista! Suosittelen ehdottomasti katsomaan sen analysoivasta näkökulmasta – mihin asioihin elokuva ottaa kantaa? Erityisesti yhteiskuntakritiikin (patriarkaalisuus) ja (uus)henkisyyden näkökulmasta analysoituna leffalla on paljon tarjottavaa. Ehdoton haaste siis, leffaa ei kannata katsoa aivot narikassa, sillä muuten siitä menee paljon ohi! Pohdiskelen edelleen vastausta kysymykseen, ”Miksi tämä on tehty? Mikä sen sanoma on? Mitä elokuvasta voi ottaa mukaansa?” – en siksi, että elokuva olisi huono, vaan siksi että se oli niin moniulotteinen! (Elokuvan voi katsoa esimerkiksi Netflixin kautta)

Mitkä elokuvat ovat muokanneet sinun ajatteluasi? Kerro leffavinkkisi!

Photo by Skitterphoto on Pexels.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s