Tavallisia inspiroivia ihmisiä, jotka antoivat oivalluksia elämään, vol 1

En ole koskaan ymmärtänyt fanituskulttuuria, joka perustuu esimerkiksi ihmisen varakkuuteen, fyysiseen ulkonäköön tai julkkiksena oloon. Ihailen kuitenkin monien ihmisten aikaansaannoksia (mahtaako olla ketään, joka ei ihailisi?) ja ”fanitankin” heitä heidän tekojensa vuoksi, enkä sen perusteella, mitä ominaisuuksia ihmisillä sattuu olemaan. Monet varakkaat ja julkkikset saavat fanituksen sijaan minussa ennemminkin aikaan turhautumisen tunteita – miten monia menetettyjä oikeita vaikutusmahdollisuuksia tuhlataan oman egon pönkittämisen tai tulojen tienaamisen toivossa tehdyissä postauksissa? Kuinka paljon monet tällaiset ihmiset aiheuttavat tyytymättömyyttä ja pahaa mieltä muille? Kuinka he kannustavat ostamaan käyttämiään vaatteita ja mainostamiaan joskus täysin tarpeettomia tuotteita ja ohjaavat kääntymään onnellisuuden risteyksestä aivan väärään suuntaan. Kuinka he lisäävät turhaa meteliä maailmaan ja hukuttavat monia asioita pinnallisen hälyn alle. Onneksi on poikkeuksia! Esimerkiksi Leonardo di Caprio ja Angelina Jolie näyttävät hyvää esimerkkiä, miten julkisuuden voi kääntää positiiviseksi vaikuttamiseksi. Mutta takaisin aiheeseen; tavallisiin, inspiroiviin ihmisiin. Niitä löytyy varmasti jokaisen elämästä!

Ensimmäinen fanittamistani ihmisistä on nainen, joka sai minut ymmärtämään, että erilaisuus on kiehtovaa ja siksi ”cool”. Kävin aikoinaan hänen hevosellaan omassa kodissaan pitämillä kouluratsastustunneilla, joiden punaisena lankana oli vahva filosofia paremmasta taiteellisemmasta ratsastustyylistä. Mutta opetustyyliä vielä enemmän minuun teki vaikutuksen nainen itse. Hän asui itsekseen maalla pienessä ”mummonmökissä” seuranaan hevonen ja kissat, tiesi kaikkea kiehtovaa, viihtyi itsekseen ja oli selvästi paljon vapautuneempi kuin minä ja hänellä oli paljon rennompi heittäytyminen elämään! Täysin minun vastakohtani. En olisi tuolloin voinut ikinä kuvitella käveleväni läpikuultavassa mekossa ilman rintsikoita (okei, en vieläkään!). Tai ottaa yhtäkkiä päiväoluen ja istahtaa nauttimaan auringosta muiden askareiden lomassa. Kuulosti liian suunnittelemattomalta ja yksi olut keskellä päivää kuulosti yksinkertaisesti vain oudolta; jos joi, piti juoda sitten kerralla reippaasti (suomalainen teinien juoma/hengailukulttuuri oli muokannut ajatukseni aivan kieroiksi – onneksi asia on kääntynyt kypsymisen myötä aivan päälaelleen, thank god..!) Hän on jäänyt mieleeni muistuttamaan, että erilaisuus on kiehtovaa.

Toinen fanitukseni kohde on edellisen kotimme naapuripariskunta. He olivat mielestäni ”true hippejä”, vaikka sitä ei ulkonäöstä selvästi huomannutkaan. Siihen aikaan pidin heitä vain outoina – vaikkakin mielenkiintoisina. Ajan myötä outous on sulanut pois ja muuttunut inspiraatioksi; niin kuin muissakin tapauksissa on tuntunut käyvän, kuten edellisen esimerkin naisen kohdalla. Outous on kiinnittänyt huomion ja myöhemmin antanut oivalluksia ja inspiraatiota. Pariskunnan mies harrasti akrobaattista voimistelua kerrostalon pihalla ja sen puissa. Hän väänteli itseään mitä kummallisemmin ja näytti varmasti monen mielestä aivan seonneelta! Mietin tuolloin, miksi hän ei mene jonnekin kuntosalille harrastamaan? Toisaalta, miksi ihmeessä pitäisi? Naisen puolestaan näin välillä meditoivan etupihan puun alla silmät kiinni, välittämättä selvästi mistään ulkopuolisesta. (Vielä) minusta ei olisi meditoimaan esimerkiksi puistossa muiden ihmisten keskellä, mutta siinä on ainakin psykologista tavoitetta!

Nämä kaksi tapausta ovat jääneet mieleeni muistuttamaan minua siitä että erilaisuus on kiehtovaa ja samalla kannustaneet minua etsimään omaa erilaisuuttani ja ”outouttani”.

Ketkä tavalliset ihmiset ovat antaneet sinulle oivalluksia tai inspiraatiota elämään?

Photo by Den iwan Setiawan on Pexels.com

5 Comments

  1. Kiitos taas paljon kommentista ja kiva kuulla että tykkäät 🙏 inspiraatio on vahva työkalu, kannattaa ehdottomasti ottaa se hyötykäyttöön. Parhaimmillaan se saattaa viedä vaikka minkä uusien asioiden äärelle!

   Tykkää

 1. Kiitos supermielenkintoisesta blogista!! Olen ollut samanlaisessa tilanteessa kuin Redeliina: kun nuoruudessa kysyttiin, ketä ihailet, en osannut vastata yksittäistä, saati montaa henkilöä. En niin ikään ole löytänyt itseäni fanittamasta julkkista, se tuntui lapselliselta.

  Nykyään ajattelen, että valtavan monissa ihmisissä löytyy ihailemisen arvoisia juttuja ja inspiraatiota voi ottaa palasen sieltä täältä. Jos olenkin nyt aikuisiällä alkanut ”fanittamaan” jota kuta, olen saattanut pian huomata, että tämä mystifioimani hahmo ei kuitenkaan ole täydellinen, vaan lopulta aika arkinen ihminen hänkin. Tekee kuitenkin hyvää löytää ihmisiä (tutustumalla kasvokkain tai lukemalla vaikka heidän kirjojaan), joista saa ottaa mallia haluamissaan asioissa (tästäkin sulla oli oivalluttava postaus).

  Mutta tosiaan postauksesi herättää miettimään, että jos kulkisi paremmin aistit auki ihan vaikka lähinaapurustossa, minkälaisiin erikoisiin, omina itsenään inspiroiviin ihmisiin saattaisi törmätä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos paljon kauniista kommentistasi 💕 niin samaa mieltä siitä, että ihmistä ei tarvitse kokonaisuudessaan ihailla (eikä kenties kannatakaan!), vaan sen sijaan voi ihailla vain niitä inspiroivia yksityiskohtia, joista näkee olevan apua omaan elämään. Seuraan muutamaa Suomessa tunnettua hyvinvointivalmentajaa ja olen päättänyt nähdä juurikin vain ne inspiroivat seikat ja olla liikaa takertumatta epäkohtiin, jotka mielestäni sotivat osittain ”hyvinvoinnin edistäjä” roolia vastaan. Me ollaan kaikki ihmisiä ja siksi aina tuo ”walk your talk” ei välttämättä kaikilta osin onnistu ja sekin on ok.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s