Miten Suomi näyttäytyy ulkomailla asuttujen vuosien jälkeen: näkökulman vaihto voi muuttaa näkemystä

Näkemykseni Suomesta on ehdottomasti muuttunut ulkomailla asuttujen vuosien (apua, niitä on jo 7 – aika todella lentää!) jälkeen, jotka ovat avanneet silmiä näkemään aiemmin lähes täydellisenä ja jopa ylivertaisena pitämäni kotimaan uudessa valossa. Toki näkökulmaa tähän(kin) asiaan voi vaihtaa myös helpommilla tavoilla. Ulkomaalaiset ystävät ovat esimerkiksi yksi hyvä apukeino; miten mielenkiintoista onkin nähdä asioita heidän perpektiivistään! Kaikista taitavin osaa kuitenkin vaihtaa näkökulmaa ainoastaan asettumalla toisen näkökulmaan; harjoittamalla siis empatiaa. Ja tämähän sopii mihin tahansa tilanteisiin ja aiheiseen! Empatia on erittäin hyödyllinen ja hedelmällinen taito, joka voi auttaa elämässä eteenpäin monilla erilaisilla tavoilla. Mutta takaisin aiheeseen; kehuja ja kritiikkiä Suomelle!

Kehuja:

  • Suomen luonto on poikkeuksellisen upeaa ja rauhallista. Esimerkiksi alpit ovat toki maisemallisesti upeat, mutta lähes joka paikassa törmää muihin ihmisiin. Suomen metsissä voi usein samoilla aivan omassa rauhassa, jos niin haluaa! Lisäksi järvien suuri määrä on todella poikkeuksellista.
  • Voi että kaipaan metsän antimia: mustikoita, puolukoita ja sieniä. Olen jopa kerran pyytänyt äitiäni tuomaan lentokoneessa kassillisen pakastettuja metsämustikoita mukanaan – niitä kaipaisin tuomisina Suomesta kaikista eniten!
  • Ulkomaalaiset eivät voi uskoa, että valtio maksaa Suomessa opiskelijoille – eikä sitä rahaa tarvitse maksaa takaisin. Meidäthän on suorastaan hemmoteltu pilalle palkallisella koulutuksella! Olen itsekin alkanut suhtautua hämmästellen meidän maailman mittapuussa hyvin erikoiseen etuoikeuteen. Aikamoinen kiitollisuuden aihe siis!

Kritiikkiä:

  • Yksin pärjäämisen kulttuuri on Suomessa tiukassa. Omilleen pitää muuttaa heti, kun se on suinkin mahdollista. Ulkomailla on (toki joskus olosuhteidenkin pakosta) normaalia asua kotona pidempään. Perheen kanssa vietetty aika tuntuu olevan paremmassa arvossa kuin Suomessa ja perheen sekä ystävien kanssa vietetty aika myös sekoittuu usein.
  • Suomessa monilta ihmisiltä puuttuu sosiaalista rohkeutta. Small talk on kivaa ja piristää päivää! Lisäksi tutkimusten mukaan se lisää onnellisuutta (ks. postaukseni onnellisuudesta tästä). Monissa maissa usein kadulla tervehditään muita eikä vältetä katsetta (kurkkaamalla vaikka puhelinta tai penkkaa..) Tervehtimisen ja tuntemattomien välisen small talkin soisi ehdottomasti leviävän myös Suomeen!
  • Suomessa vallitsee oman käsitykseni mukaan joskus jopa lapsivihamielinen kulttuuri, mikä tuntuu käsittämättömältä. Ulkomailla lapset saavat paljon positiivista huomiota – vähintäänkin iloisia hymyjä, myös täysin tuntemattomilta! Lapset otetaan muutoinkin usein monella tavoin huomioon.
  • Suomessa harmittaa, että nuorisojoukoilla tuntuu olevan usein kova tuhoamisvimma – välillä huomaan ihmetteleväni, miten ulkomailla kauppojen tai ravintoloiden edustoille voi yöksi jättää esimerkiksi koristeita, eikä niitä käy kukaan tuhoamassa. Kenties osasyy on Suomen alkoholikulttuurissa, joka otetaan lähes annettuna käyttäytymisnormina. Ulkomailla osataan nautiskella örvellyksen sijaan, joka on huomattavasti miellyttävämpää!

(Omat kokemukseni aiheesta painottuvat Keski-Euroopan eri maihin, joista eniten Sveitsiin, Ranskaan ja Belgiaan – ja ovat tietenkin yleistyksiä vallitsevasta kulttuurista)

Mitä ajatuksia aihe herättää sinussa? Mitkä ovat sinun mielestäsi Suomessa kehujen & kritiikin kohteet, kun vertaat Suomea muihin maihin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s