Milloin uskoni kirkkoinstituutioon horjahti viimeisen kerran

Luulen, että olen ollut kirkkoskeptinen jo melko pienestä lähtien. En oikein koskaan ymmärtänyt miksi papit olisivat ”parempia” ihmisiä kuin me muut; miksi heillä olisi jokin voima, mitä meillä ei olisi? Minut kasvatettiin hyvin kristillisesti, johon toki liittyy paljon hyviä arvoja ja asioita. Siksi mielessäni puolustinkin kirkkoa pitkään, kunnes uskoni kirkkoinstituutioon nakertui pikkuhiljaa pala palalta ja jäljellä oli lopulta arvostuksen sijaan kasa palanutta tuhkaa.

Kouluaikoina uskonnon tunneilla kuulin ensimmäisen kerran anekaupasta ja ripittäytymisestä; kuinka aneen ostamalla tai ripittäytymällä sai syntinsä anteeksi. Uuden synnin sai tehdä heti perään, kunhan toisti saman kaavan; ane tai ripittäytyminen. Muuta ei tarvittu, sillä kirkolla oli monopoli antaa synnit anteeksi. Kuulosti lapsenkin korvaan hieman epäilyttävältä.

Yksi isku joka horjutti voimallisesti uskoani kirkkoinstituutioon, oli vierailu Belgian Gentissä sijaitsevassa upeassa valtaa ja voimaa huokuvassa valtaisassa kirkossa – ja heti sen jälkeen kirkon lähellä olevassa kidutusmuseossa, jossa mm. esiteltiin, kuinka kirkko yritti mitä erilaisemmin tavoin kiduttamalla irroittaa ihmisestä syntejä ja houkutella siten paholaisen ulos. Voin kuvitella, kuinka tuohon aikaan jo pelkkä mahtipontiseen kirkkoon astuminen on toiminut lähes uskonnollisena kokemuksena.

Pappien harjoittamat lapsiin liittyvät hyväksikäyttöskandaalit nostivat uskon horjumisen, epäilyksen ja inhon aivan uudelle tasolle. Laajamittaiset skandaalit seurasivat maa toisensa jälkeen toisiaan; Australia, USA, Ranska, Italia, Saksa.. Jos aiheeseen liittyvä uutisointi on livahtanut sinulta ohi, voit lukea esimerkiksi tästä Wikipedian artikkelista aiheesta tarkemmin.

Lisa Listerin kirjan ”Witch” luettuani ymmärsin lopullisesti, mistä kirkkoinstituution rakentumisessa on ollut vahvasti kyse: vallanhimosta. Kirkko halusi monopolin uskoon liittyviin asioihin ja pyrki tekemään kaikkensa, jotta he voisivat hiljentää ”kilpailijansa”; herkät ja viisaat ihmiset, jotka olivat aikansa itseoppineita ja virallisesti nimeämättömiä lääkäreitä, kätilöitä, apteekkareita ja ”pappeja”. Noidiksi kutsutut naiset ja miehet pyrittiin hävittämään vainojen avulla, jotta he eivät horjuttaisi kirkon valtaa ja tekisi sitä epäuskottavaksi. Noitavainojen aikaan esimerkiksi pelkkä eläimille puhuminen saattoi riittää noidaksi tuomitsemiseen. Oletko sinä puhunut eläimille?

Silti tiedän monia hartaitakin kristittyjä, jotka olisi aikoinaan poltettu tai hukutettu noitina. He eivät ilmeisesti ymmärtäneet tai ymmärrä kokemiensa asioiden ja kirkkoinstituution välistä ristiriitaista jännitettä, vaikka kirkko esimerkiksi tuomitsee enkeleiden näkemisen – asian, josta instituutio itse puhuu kovaäänisesti. Kirkkoinstituutio on täynnä ristiriitoja ja tekopyhyyttä. Vääristeltyä, omaa etua ajavaa sanomaa. Ihmisiä pelotellaan, jotta he eivät itse löytäisi voimaansa. Koska silloin kirkko menettäisi valtansa.

Kritiikin perään on positiivisena toteamuksena myönnettävä, että toki kirkko on edistänyt myös hyviä asioita. Pappien kanssa voi käydä mielenkiintoisia keskusteluita ja heidän joukossa on varmasti paljon niitäkin, jotka kirkko olisi polttanut aikoinaan. Toki kirkko antaa myös monille esimerkiksi lohtua ja suuntaviivoja elämään. Itse olen kuitenkin päätynyt etsimään ja tutkiskelemaan itseäni ja kenties sen avulla avaamaan yhteyttä näkymättömään. En tarvitse siihen välikädeksi kirkkoa enkä pappia.

Olisiko sinut poltettu noitana? Mitä ajatuksia aihe herättää sinussa?

Aiheeseen liittyvät postaukset:
Kirjavinkki: Conversations with God (suom. Keskusteluja jumalan kanssa)
Noita on jokainen nainen omassa voimassaan: kirjaesittelyssä ”Witch”
7 tapaa joilla universumi puhuu sinulle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s